omhoog
Yuverta vmbo Nijmegen

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Nijmegen volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Met je diploma vmbo-b kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Met je diploma vmbo-k kun je naar een mbo-opleiding op niveau 3 en soms ook naar niveau 4.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Met je vmbo-gl diploma kun je naar alle mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.

 • Theoretische leerweg (vmbo tl)

  Met gl toch je tl-diploma halen? Dat kan! Bij Yuverta kun je een tl-diploma halen. Dit kan door een extra algemeen vak te kiezen binnen de gemengde leerweg (gl). Slaagt de leerling, dan kan gekozen worden voor een diploma gemengde leerweg óf theoretische leerweg. 

  Met je diploma vmbo-tl kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Ook kun je met dit diploma naar de havo.

 • Het Groene Lyceum

  Kun jij goed leren maar wil je graag praktisch bezig zijn? Dan is  het Groene Lyceum misschien wat voor jou. In 6 jaar tijd haal je een  vmbo tl- en een mbo-diploma. Al je wil kun je daarna doorleren op het hbo.

 • Leerwerk traject (lwt)

  Leer jij beter in de praktijk dan uit boeken? Dan past het LeerWerkTraject (LWT) bij jou. Je loopt stage bij een bedrijf en gaat daarnaast 2 dagen per week naar school.

Vakken

Je krijgt de verplichte theorievakken, zoals Nederlands, wiskunde, Engels en biologie. We zijn een groene school. Daarom leer je bij ons ook veel over dieren, bloem, natuur, voeding, techniek en outdoor. Dat doe je niet alleen met theorie, maar vooral door te doen!

Wil je meer lezen over de 'groene' praktijkvakken? Lees dan hier even verder!

Bloem

Het vak bloem is een creatief vak. Je krijgt een aantal praktijkopdrachten. Daarbij maak je bijvoorbeeld een corsage, een tafelstukje of een vaasschikking. Welke bloemen passen bij elkaar? Welke kleuren zijn mooi samen?

Ook de inkoop op de veiling, het bepalen van de verkoopprijs en de administratie komen aan bod. Allemaal klussen die in een echte bloemenwinkel ook moeten gebeuren.

Dier

Respectvol omgaan met dieren en alles wat daarbij hoort. Daar gaat het om bij het vak dier. We kijken goed naar de verschillen tussen dieren. Hoe zien ze eruit? Wat is hun gedrag? Welk voedsel moeten ze hebben? Hoe moeten ze verzorgd worden?

Zelfstandig werken is belangrijk. Je werkt met de dieren in de stal, zoals paarden, geiten, ezels, kippen, varkens en konijnen. Of met de vogels in de volière en de knaagdieren in het lokaal. Ook hebben we een speciaal lokaal met reptielen en vissen.

Groene ruimte

Bij groene ruimte leer je het hoveniersvak kennen. Je komt te weten hoe je een tuin ontwerpt en hoe je dat ontwerp uitvoert. Ook leer je alles over het onderhouden en verzorgen van planten. Je bent bij dit vak veel bezig in de kas, op het schoolterrein of op locatie.

Outdoor

Vrije tijd en ontspanning worden tegenwoordig steeds belangrijker. Bij Outdoor leer je om (buiten)activiteiten te organiseren. Je bent vaak buiten met opdrachten bezig: een mountainbiketocht uitzetten, een speurtocht bedenken of teambuildingspellen begeleiden in het Goffertpark. Leren uitleg te geven, reclame maken maar ook EHBO les hoort bij Outdoor!

Voeding

Bij het vak voeding leer je alles over ons eten. Waar ons voedsel vandaan komt, hoe je het moet bereiden en hoe je het kunt opdienen en presenteren. Hygiënisch werken is heel belangrijk. Het vak voeding krijg je in een groot lokaal dat wel een beetje op een restaurantkeuken lijkt. Je werkt vaak in kleine groepjes aan een opdracht.

Techniek

Hoe werkt elektriciteit? Hoe maak je iets met hout, of van metaal? Bij het vak techniek ga je aan de slag met verschillende materialen en leer je waar je rekening mee moet houden. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een dynamo werkt en hoe je een fietsband moet plakken. Het vak start met de basis en je leert vooral door te doen!

Rouleren

In leerjaar 1 krijg je vier lesuren per week PPO. De vakken die je volgt wisselen steeds. Je begint bijvoorbeeld eerst drie weken met het vak Bloem, daarna 3 weken Dier, daarna 3 weken Voeding etc. In het voorjaar wordt Groene ruimte toegevoegd, je krijgt dan je eigen tuintje! 
In leerjaar 2 ga je ook het vak Outdoor volgen.

Zo maak je in leerjaar 1 en 2 een aantal keer kennis met al onze praktijkvakken. Dat is handig want in de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) moet je een keuze maken. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet waar het over gaat!

Lees meer

Begeleiding

Mentor

De mentor is jouw klassenleraar of -lerares. Iedere week volg je met jouw klas een mentoruur. Dan bespreken jullie zaken zoals huiswerk maken, plannen of hoe het gaat in de klas. Regelmatig maakt de mentor een afspraak met jou alleen om te horen hoe het gaat. Hij of zij helpt je ook als je even niet lekker in je vel zit of als je ergens tegenaan loopt. Maar jouw mentor is er ook voor activiteiten zoals de Sinterklaasviering of de schoolfeesten!

Ondersteunde workshops

Een deel van het mentoruur wordt ingevuld met ondersteunende workshops. Samen met je mentor kijk je waar je behoefte aan hebt. Loopt het even niet zo bij Wiskunde? Of heb je wat extra uitleg nodig bij Nederlands? Dan kun je daar workshops in volgen. Maar ook Beeldende Vorming, gym, muzikale samenwerking en huiswerkbegeleiding zijn workshops die we aanbieden. Zo kunnen we voor iedereen op maat ondersteuning bieden. In kleine groepjes ga je dan aan de slag. Leuk en leerzaam!

Extra ondersteuning

Als je extra ondersteuning nodig hebt op een bepaald gebied dan kan de school je daar bij helpen. Heb je bijvoorbeeld dyslexie en vind je het fijner als de lesstof op de laptop voorgelezen wordt? Wij kijken samen met jou hoe we jou kunnen ondersteunen. 

Na Yuverta vmbo Nijmegen: doorstroom naar alle sectoren in het mbo

Wat veel mensen niet weten is dat je na onze vmbo-opleidingen kunt doorstromen naar alle sectoren in het mbo. Ga je na vier jaar Groen dus liever een opleiding doen in één van de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, of Economie? Dat kan gewoon. En met een diploma vmbo-tl kun je ook doorstromen naar de havo.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn