omhoog
Yuverta vmbo Den Bosch

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

De eerste twee jaar noemen wij de onderbouw. Hier leer je de basis die belangrijk is om straks naar de bovenbouw (klas 3 en 4) te gaan. Je zit in een klas met kinderen die hetzelfde schooladvies als jij hebben gekregen en hebt twee jaar lang dezelfde mentor en klas.
Bij Yuverta vmbo Den Bosch volg je lessen in één van de onderstaande leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Met een vmbo-basis diploma kun je verder in het mbo op niveau 2

 • Kaderberoepgerichte leerweg (vmbo kader)

  Als je een vmbo kader diploma hebt kun je een mbo-opleiding op niveau 3 volgen. Bij sommige opleidingen kun je aan een opleiding op niveau 4 beginnen.

 • Gemengde leerweg (vmbo GL)

  Met dit diploma kun je naar mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.

 • Theoretische leerweg (vmbo T)

  Bij ons haal je een vmbo T+-diploma omdat je naast een extra vak ook nog praktijklessen volgt. Met dit diploma kun je een mbo-opleiding op niveau 4 gaan volgen. Je kunt er ook voor kiezen door te stromen naar de havo.

 • Voorbereidende Entreeopleiding

  Soms heeft een leerling meer aan minder theorie en extra praktijk. Ouders, leerling en school kunnen dan besluiten dat deze leerling in de bovenbouw de voorbereidende Entreeopleiding gaat volgen.  Deze opleiding is praktijkgericht en leidt op tot een diploma op mbo 1-niveau. Daarna kun je dan doorstromen naar mbo niveau 2.


Theorie en praktijk

Je krijgt theorievakken (om te leren) zoals Nederlands, Engels, wiskunde en biologie en je hebt praktijkvakken. Wij zijn een vmbo-school met het profiel Groen. Onze praktijkvakken zijn daarom groen. In de onderbouw maak je tijdens de praktische profiel oriëntatie (PPO) kennis met onze 'groene' vakken: Bloem, Dier, Groen, Outdoor en Voeding.  Daarnaast krijg je ook nog mentorlessen, kunst & cultuur en gymnastiek. En wiskunde is bij ons een examenvak.

Bring your own device (BYOD)

Vanaf leerjaar 1 werken alle leerlingen met een eigen laptop.  Voor de aanschaf van deze laptops zijn wij in zee gegaan met The Rent Company.  

Begeleiding

Je krijgt bij ons de begeleiding die je nodig hebt. Een goede begeleiding zorgt namelijk voor een goede en fijne schooltijd. Je kunt niet alleen hulp krijgen bij het leren, maar ook als je niet zo lekker in je vel zit of bij het maken van keuzes op school. We laten je niet aan je lot over.

Mentor

Iedere klas heeft een 'eigen' docent. Dat heet een mentor. Hij of zij leert je tijdens de mentorles onder andere hoe je het beste kunt leren, hoe je je leerwerk kunt plannen en hoe je goed kunt samenwerken met andere leerlingen. Ook praten jullie tijdens de mentorles over je ervaringen op school. Over wat je nodig hebt om goed te kunnen leren. En of er problemen zijn, thuis of op school. De mentor is ook het directe aanspreekpunt voor je ouders.

Extra ondersteuning

Heb jij persoonlijke begeleiding nodig? Of hulp met leren?
De ondersteuningscoördinator is er om leerlingen op school de juiste ondersteuning en zorg te bieden. Zij werkt nauw samen met de leerjaarcoördinatoren, de interne orthopedagoog en de ondersteuner passend onderwijs. 
Wilt u als ouder/verzorger graag contact hebben met een medewerker over extra ondersteuning bijvoorbeeld bij het leren of gedrag van zoon/dochter/pupil? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar: c.konsten@yuverta.nl

Dyslexie en dyscalculie
Heb je dyslexie of dyscalculie, dan heb je recht op faciliteiten. Zoals bijvoorbeeld meer tijd bij toetsen of het voorlezen van de toets d.m.v. het programma Claroread. 

Begeleiding bij studiekeuze

Op school hebben we een decaan die je helpt bij het kiezen. Eerst bij het kiezen van een keuzevak voordat je naar de derde klas gaat. Daarna bij de keuze voor een beroep en opleiding. Op school werken we ook in de lessen al aan het leren kiezen voor je toekomst. 

Na het vmbo

Als je start met het vmbo denk je misschien nog niet aan de opleiding die je daarna wilt gaan doen. Toch zul je merken dat dat wel steeds belangrijker wordt. Daarom zorgen wij voor een goede voorbereiding.  Stap voor stap helpen we je in vier jaar tijd bij het kiezen van een beroep en opleiding.

In de les

In de praktijklessen maak je kennis met allerlei beroepsrichtingen. Je leert over beroepen die met groen te maken hebben. Zoals: dierenartsassistent, kok, hovenier, outdoor-instructeur, bloemist, voedingsadviseur, medewerker bloemengroothandel, dierverzorger, medewerker animatie, boomkweker, milieu-inspecteur, chauffeur of loonwerker. Maar ook over beroepen in techniek, economie of zorg & welzijn. 

LOB

LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Bij LOB leer je na te denken over het vervolg van je studie en een mogelijk beroep. Dat begint al in de onderbouw bij de keuze voor een stageplaats en een vmbo-profiel. In de bovenbouw krijg je te maken met de belangrijke keuze voor een vervolgopleiding.  

Tijdens projectweken en mentorlessen ga je aan de slag met de verschillende loopbaancompetenties (Wat wil ik? Wat past bij mij? Hoe bereik ik mijn doel?). Je denkt na (reflecteert) over bepaalde gebeurtenissen, zoals de stage (waar wil ik stage lopen, hoe pak ik dat aan, etc). Ook heb je loopbaangesprekken met je mentor waarin je bijvoorbeeld bespreekt  hoe je stage is bevallen en hoe je jouw loopbaan vorm kunt geven.

Decaan

De decaan kan je helpen een vervolgopleiding te kiezen. Hij organiseert voorlichtingsavonden over beroepen en opleidingen voor jou en je ouders. Met je mentor en eventueel de decaan praat je ook over je interesses en je kunt er terecht voor een goed advies.

Naar het mbo of de havo?

Met je vmbo-diploma kun je naar het mbo (middelbaar beroeps onderwijs). Je kunt kiezen voor een ROC. Dan kies je voor een opleiding in de richting techniek, zorg & welzijn of economie. Of je kiest voor een Yuverta mbo. Dan kies je voor één van de vele groene en blauwe beroepen. Met een diploma vmbo-T kun je ook doorstromen naar een havo.

Goed om te weten

Met een Yuverta vmbo-diploma kun je een opleiding volgen in elke richting binnen het mbo.

Voor meer informatie kun je onze schoolgids bekijken

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn